Matkakertomus 1/2
Kotiuduimme aamu viideltä. Emme menneet heti nukkumaan, sillä kotipihan omenapuu oli alkanut kukkimaan. Olikohan siinä minään muuna kesänä ollut noin valtavasti kukkia? Ihailimme sitä hetken ja kiertelimme pihalla ennen unta. Tuoksui ihanan raikkaalle, Suomelle! Ruoho oli pitkää, raparperi rehotti ja pensaat. Oli valoisaa, jopa kirkasta. Kylläpä Suomen kesä on ihana ja varsinkin kesäyöt! Vielä hetki sitten tunnelmoimme pimeistä, lämpimistä illoista Budapestissa.
Koska sain viime kesän Espanjan reissujen blogipostauksista paljon kivaa palautetta ja jotkut ovat jopa toteuttaneet reissun sinne kirjoitukseni innostamana, kirjoitan tästäkin reissusta pari juttua. Jos suunnittelet matkaa Budapestiin, niin tässä on joitain vinkkejä, missä meidän mielestämme kannattaa käydä. Kerron tietysti erityisesti lapsiperheen näkökulmasta.
Valitsimme matkakohteeksemme Budapestin siksi, että olimme käyneet siellä aiemmin ja ihastuneet kaupunkiin. Edellisen reissun postauksen voit lukea täältä. Sillä kertaa reissu oli aikuisten, eli minä, mieheni ja ystäväpariskuntamme. Silloin puhuimme, että tämä kaunis, historiallinen kaupunki olisi kiva näyttää joskus lapsillemmekin. Ajatus jäi kytemään. Päättelimme myös, että Budapsetissa pitäisi olla kesä pidemmällä ja lämpimämpää kuin Suomessa. Myös lentolippujen edullisuus innosti tähän kohteeseen. Varasimme matkamme jo joulun alla. Silloin oli Norwegianilla edullisia lentotarjouksia Budapestiin. Annoimme lapsille "matkalahjakortit" joulupaketissa.
Vuokrasimme samoihin aikoihin Booking.com:n kautta ison kämpän Pestin puolelta, aika lähetä keskustaa, Corvinista. Sinne pääsee kätevästi keskustasta joko metrolla tai ratikalla. Vuokraa ei tarvinnut maksaa ennakkoon, vaan vasta sitten, kun avaimet luovutettiin meille. Tämä lisäsi turvallisuuden tunnetta, sillä on aina riski vuokrata kämppä netin kautta. Muutama päivä ennen lähtöä viestittelimme vuokranantajan kanssa sähköpostilla.
Kun matka oli tiedossa, alkoivat lapsemme kerätä ostosrahaa kotitöillä. Unkarin rahayksikkö on Forintti (HUF). Kylläpä siinä tuli rikas olo, kun eurot vaihdettiin Forinteihin. Siinä liehuteltiin tonnisia. 1e on noin 300 forintia, eli tonnin seteli sisältää n. 3 euroa. Vaihdoimme vähän rahaa jo Suomessa, vaikka tiesimme, että Budapestissä rahan vaihtamien on huomattavasti kannattavampaa. pankkikorttikin toki käy melkein joka paikassa, mutta vuokra piti maksaa käteisellä.
Lähdimme reissuun melkein heti, kun kesäloma alkoi. Ostimme lentoasemalta kaikille liput, jolla pystyimme matkustamaan koko reissun ajan julkisilla ajoneuvoilla. Budapestissähän on todella hyvä julkisen liikenteen verkko; metro (kolme eri metroreittiä), ratikka ja bussit. Kaikkia näitä käytimme ja joka päivä liikuimme johonkin päin. Alussa julkisilla kulkeminen vähän stressasikin, jos bussi oli vaikka valmiiksi jo täysi ja me ahtauduimme isolla porukalla sisään. Koko ajan me vanhemmat ja isoimmat lapset pidimme silmällä ja käsistä kiinni pienimpiä, että kaikki varmasti pysyvät mukana. Tai kun metro pysähtyy niin hetkisen ja ovet paukahtavat vauhdilla kiinni, niin olimme tarkkoina, että varmasti jokainen ehtii sisään. Lapsemme ovat kyllä sen luonteisia, että pysyttelevät meidän aikuisen lähellä. Budapestissä lapsille annetaan julkisissa aika herkästi istumapaikka.
Kotimme sijaitsi ison, monikaistaisen tien (nimesimme sen paikalliseksi Mannerheimintieksi) varrella. Sen lähistöllä olivat sekä poliisi- että ambulanssiasemat. Voi mahdoton, miten usein niiden ulina kaikui meidän korviimme. Jotain hyvääkin siitä ulinasta täytyy seurata. Oman kotimme lähistöllä menee iso tie. Siitä kuuluu hälyytysajoneuvon ääni ehkä kerran kuussa. Kun ulina kuuluu, pienimmäiset syöksyvät sisälle pelokkaina. Nyt he varmasti tottuivat näihin ääniin. Ensimmäiset yöt nukuin huonosti liikenteen melun vuoksi. Moottoripyörien äkäinen kiihdytys ja hälyytysajoneuvojen ulina herättivät minut useamman kerran yössä. On sitä niin täällä kotikorvessa tottunut nukkumaan hiljaisuudessa. Lapset olivat kai niin väsyneitä kaikesta uudesta, ulkoilmasta ja kovasta kävelystä, että nukahtivat nopeasti ja nukkuivat sikeästi.
Kun juntti löytää lähistöltä Lidl:n...
Jonkin verran tuli Mc Donaldsiakin valitettavasti kannatettua, mutta muissakin ravintoloissa söimme. esim. Trofea Grill on paikka, jota voin suositella.
Viimeksi löysimme tämän ravintolan jonkun suomalaisen matkabloggaajan ansiosta. Tässä ravintolassa on buffetpöytä ja tarjottavaa on todella paljon. Liharuokia on melkoinen valikoima. Siitä voi valita itselleen sopivan pihvin tmv, ja antaa kokille paistettavaksi. Paljon muitakin ruokia on tarjolla, esim. Sushia, jota osa lapsistamme maistoi ensimmäistä kertaa.
Salaattejakin oli mukava määrä. Jonkun lihan pippuri tai chili oli niin tulista, että minulla meinasi henki salpautua. Lapset olivat huolissaan, kun luulivat minun itkevät ja melkein itkinkin, kun koko suu oli ihan tulessa. Jälkiruoat lievittivät tuskaani, joten otin oikein ison annoksen tuulihattuja ja jäätelöä. Siitä syystä en hoikkunut reissussa yhtään, vaikka olisin sen sallinut tapahtuvan. No, en voi syyttää tätä yhtä annosta, vaan joka kulmalla oli vielä italialaistyyppistä jäätelöä ja minä, joka en edes jäätelöstä pidä, sorruin niihin. Olivat niin herkullisesti esillä ja maksoivat vain 0,50- 1e kappale ja olivat joissakin paikoissa niin isoja, etten jaksanut syödä kokonaan.
Budapestissa oli reissumme ajan todella hyvä sää. Aurinko paistoi ja asteita oli 27-31 välillä. Teki mieli uimaan. Viime reissulla Budapestissa kävimme keskustan kylpylässä. Sinne suositusikäraja on 14 vuotta, joten se ei olisi meitä palvellut. Onneksi löysimme Margitin saarella olevan vesipuiston. Vietimme siellä koko päivän ja tykästyimme niin, että menimme muutaman päivän päästä uudelleen. Senkin altaiden vesi tulee kuumista lähteistä. Puistossa oli monta eri allasta, useimmat lämpimiä. Lapset tykästyivät erityisesti aaltoaltaaseen ja vesiliukumäkeihin.
Margitin saari on kaunis paikka, iso viihtyisä puistoalue. Siellä on yksityisautoilu kielletty, joten sekin tekee saaresta niin rauhallisen. Saari on saanut nimensä Unkarin kuninkaan tyttären mukaan. Siellä on aikanaan ollut myös luostari, jonka kirkon raunioita on siellä yhä jäljellä.
Saaren ympärillä kiertää hyvät pyörätiet, jonka toinen kaista on tarkoitettu juoksijoille. Sen pinta on juoksemiseen sopivaa, kumimaista mattoa. Lenkkeilijöitä oli siellä todella paljon.
Seuraavassa posauksessa aion kertoa Kirppareista, vaatekaupoista, Budan linnasta ja kodittomuudesta
Ihana kertomus.
VastaaPoistaKiitos <3
PoistaIhana Budapest ja ihanat tytöt♥
VastaaPoista❤
PoistaTosi mukavaa luettavaa, mekin ollaan Riitan kanssa menossa elokuun lopussa ns aikuisten matkalle Budapestiin. Kiva saada vinkkejä.
VastaaPoistaAi, ompa hauska kuulla! Kaunis kaupunki😊
PoistaAivan ihanat laulajat :)
VastaaPoista❤
PoistaVoi tuota tyttöjen laulua ❤
VastaaPoista