Muuttoaikeita

"Minä aion muuttaa isona Skotlantiin tai Espanjaan. Espanjassa oli niin ihanaa, kun saatiin koko ajan uida ja syödä jätskiä" selitti 4 vuotias.  Minullakin on käynyt Espanjaan tai mihin tahansa muutto mielessä.  Luulen, että suurimmalla osalla Suomalaisista on, kun palelee aina vaan. Kun on sinnitellyt talven yli sitä ajattelee ansaitsevansa aurinkoa ( ja jätskiä, mutta kun ei tarkene sitäkään syödä). "Skotlantiin haluaisin muuttaa siksi, koska en tiedä siitä mitään, niin haluaisin nähdä, millaista siellä on. Mutta jos se olisi täynnä poliisiautoja, niin lähtisin heti pois. Helsinkiin en todellakaan muuttaisi, sillä siellä niitä on. "
 Laps rukka pelkää poliiseja. Ei auta, vaikka enonsa voisi lieväentää heidän ammattikuntansa mainetta, mutta sillä ulkonäöllä se ei ole helppoa;). Olimme nimittäin tässä vasta Helsingissä. Mieheni parkkeerasi automme johonkin epämääräiseen paikkaan ja juoksi äkkiä hakemaan pitsaa. Eiköhän mustamaija ajele juuri silloin siitä hitaasti ohitse ja minä hermoilemaan, että nyt tietysti sakottavat väärästä pysäköinnistä. Eivät sakottaneet, tuskin edes huomasivat meitä. Kohta toisenkin kulman takaa ajeli poliisiauto, joten lapsi julisti, että Helsinkiin en muuttaisi, kun joka puolella on poliiseja. Kyseli sitten myöhemmin, että "tarkoittaako sakottaa sitä, että joutuu vankilaan?"

Jurvakin on pois suljettu tulevaisuuden asuinpaikoista, sillä sinne on Seinäjoelta niin kivinen, kaitainen ja mutkainen tie ja liukaskin lie. Sellainen matkapahoinvoivan lapsen ja liukkauskammoisen äidin painajaistie. Näyttelyn purkureissulla yhdessä päätimme, että tänne ei muuteta ikinä. Ei, ellei ministeriöltä tule määrärahoja leveämpään ja suorempaan tiehen. Muuta vikaa Jurvasta emme siihen hätään keksineet.

Isommat lapset puhelevat muuttamisesta aina silloin tällöin, vaikka kenellekään se ei ihan vielä ole ajankohtaista. He aikovat muuttaa Helsinkiin, Ouluun, Tampereelle tai vaikka Lontooseen. Seinäjoelle he eivät aio todellakaan jäädä. Minä hymyilen, että niinhän se kuuluu mennä. Hyvä, kun itsenäistytte ja itken jo etukäteen, että miten sen sitten voi kestää. Ajattelen, ettei meillä voi olla niin huono tuuri, ettei kukaan lapsista palaisi takaisin Seinäjoelle, vaikka tiedän, että hyvinkin niin voi käydä. Ei minunkaan sisaruksista yksikään ole muuttanut takaisin Pattijoelle ainakaan vielä.

Kuopus näitä muuttosuunnitelmia kuullessaan kyseli epätoivoisella äänellä, kuten jokainen lapsistemme joskus, että onko pakko muuttaa isona kotoa pois. Vastasin hänelle, kuten jokaiselle vuorollansa, ettei tarvitse. Saat aina asua täällä. Huokasi sitten helpotuksesta ja puheli, miten ikävä tulisi, jos muuttaisi. Niin hän, kuten muutkin alkoi suunnitella, miten sitten isona asuu täällä omien lastensa kanssa. Se on niin harvinainen asumismuoto nykyisin, että epäilyttää, että kukaan heistä tähän oikeasti jäisi tai palaisi.

Me muutimme tähän 10 vuotta sitten muutaman muun muuton jälkeen. Olin viimeisillään raskaana ja väsynyt edellisen kodin siivouksesta ja tavaroiden pakkaamisesta. Kun astuin tämän kodin kynnyksen yli, huokaisin, että täältä muutan vain taivaaseen tai vanhainkotiin. En ole muuttanut suunnitelmia, muuta kuin hetkittäin toukokuisessa räntäsateessa.´
Keväistä viikonloppua toivoo Virpi

ps. Uudistunut verkkokauppa on avautunut:Keltaisen keinutuolin kauppa

ps 2. Saanen alkuviikosta uusimmat kortit ja printit painosta. mm. tätä " Kevät puistossa" saa sitten a4 printtinä yleisön toiveesta.


Ylin kuva: Pihla Mäkinen

2 kommenttia

  1. Nämä ovat kyllä niin ihania asioita jutella lasten kanssa. Kun toinen kertoo asuvansa äitin ja isin kanssa vielä isonakin. Sitten mietitään sitä josko asuttaisiin lähekkäin, kun kuitenkin pienikin kasvaa ja joskus on ehkä omiakin lapsia. Meillä on sovittu että isi sitten kyllä rakentaa oman talon ihan lähelle. Saa nähdä huolitaanko aikuisena enää sukupolvien pihamaata. Itse kuitenkin vaalin ajatusta. Sillä minua ei tästä kodista tai ainakaan tältä pihamaalta vie kuin se viimeinen pakko.
    Ja jos saisin toivoa jollekin jotakin. Toivoisin sen tunteen jokaiselle ihmiselle siinä omassa kodissaan, joka itselle nousee omasta kodista. Kodista kaikkineen.

    VastaaPoista
  2. Ihana ajatus, että isi rakentaa tähän ihan viereen oman kodin. Kunnon kolhoosi suvun maille:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!