PikkumakeitaSo- blogien joulukalenteri, luukku 16.


Kun aattoaamu koittaa, minä hiippailen keittiöön. Laitan radion päälle, volyymin ihan pienelle.  Alan keittämään joulupuuroa, muistan mantelinkin. On hiljaista ja vielä hämärää. Sytytän kynttilöitä, katan pöytää. Kun puuro alkaa olla valmis lähden kiertämään jokaisen sängyn luona kertomassa,että joulu on tullut. Kukaan ei aio jatkaa uniaan vielä hetken aikaa. Jokainen haluaa nauttia tästä päivästä aamuvarhaisesta iltaan asti. Näin aion aloittaa tänäkin jouluna aattoaamuni.

Joulupuuron jälkeen keitämme glögiä ja laitamme tarjolle itsetehtyjä konvehteja ja muuta pikkumakeaa tai pitäisikö sanoa äkkimakeaa.
Tänään oli se päivä, jolloin leivoimme nämä pikkumakeat aattoaamua varten.


Täksikin jouluksi keittelimme kinuskia. Tällä kertaa sitä laitettiin piparkakkujen väliin ja pieniin metallivuokiin.
Kinuskin ohje:
4dl Kuohukermaa
4dl  Sokeria

Sekoita nämä isossa kattilassa (kuohuu) ja keittele miedolla lämmöllä noin puolituntia. Sekoittele koko ajan. (Jos varmasti sekoitat koko ajan, voit pitää hellaa isommallakin lämmöllä. Tällöin se valmistuu nopeampaa) Kinuski on valmista, kun se irtoaa kattilan reunoista ja muuttuu vaalean ruskeaksi. Tällä kertaa emme keittäneet kinuskia niin kauaa, että se olisi muuttunut hieman jauhomaiseksi. Silloin siitä olisi voinut leikata paloja. Nyt pinta jäi kiiltäväksi ja se oli sopivan notkeaa piparkakkujen väliin.
Laitoimme alimmaiseksi joulupiparin, väliin kinuskia, päälle vaalea pipari ja ylle suklaaraitoja. Niin makeita, ettei näitä voi montaa syödä. Pipareita paistoimme vain vähän aikaa, että jäisivät vähän notkeiksi.


Teimme myös marenkeja, jotka koristellaan suklaalla ennen tarjoilua.

Marenkien ohje:
4 munan valkuaista
2,5dl tomusokeria

Laita tomusokeri ja valkuaiset kulhoon. Vaahdota kovaksi vaahdoksi, niin, että vaahto pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin.
Nostele vaahtonokareita pellille. Paista 75- 100 asteessa tosi kauan. Näitä paistoin useamman tunnin. Välillä laitoin uunia pienmmälle teholle.Jouluperinteitä noudatettiin tässäkin. Viimeinen piparipellillinen paloi. Lapset vaalivat äidiltä opittua perinnettä.


ps. Konsta Jylhän joululaulu: n ja muut Lauluyhtye Amenen jakamat lauluvideot voi katsoa täältä.

1 kommentti

Kiitos kommentistasi!